preskoči na sadržaj

Osnovna škola Banova Jaruga

Login
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Kutak za roditelje

1. Razvoj samopoštovanja kod školske djece

     Samopoštovanje je slika o sebi. To je način na koji vrednujemo ono što činimo, ono što jesmo i rezultate koje postižemo. Djeca od roditelja i drugih značajnih osoba iz njihova života traže potvrdu da su voljena, važna, sposobna. Zbog toga značajnu ulogu u nastanku pozitivne slike kod djece imaju roditelji i druge odrasle osobe koje brinu o njima.

Više o tome možete pronaći ovdje:

http://www.udrugaroditeljakpk.hr/kutak-za-roditelje/savjeti-za-roditelje/108-razvoj-samopotovanja-kod-kolske-djece

 

 

2. Djeci su potrebna pravila

Odredite granice

Važno je ne pretjerati s brojem pravila i zabrana: postavite nekoliko jasnih granica od kojih nikada nećete odstupiti. Treba postaviti i nekoliko mekših, od kojih se ponekad može odstupiti (npr. sat vremena crtića na dan, ali nedjeljom možemo napraviti iznimku). Nikada ne treba koristiti nestvarne prijetnje (ili još gore, zastrašujuće), poput "ne pojedeš li juhu, zvat ćemo doktora, babu rogu..."

Ništa bez objašnjenja

Postaviti granice ne znači da ne slušate djetetove zahtjeve. I kad mu nešto zabranite, kažite mu da razumijete njegovo nezadovoljstvo, ali da ne može biti drukčije. Objasnite mu i zašto nešto ne dopuštate kako bi shvatilo da vaš zahtjev ima smisla.

Nagrade i kazne

Kad vas dijete posluša, ne nagrađujte ga prečesto darovima i slatkišima, jer bi se to moglo pretvoriti u nož s dvije oštrice ("učinit ću to zato što želim nagradu"). Radije ga nagradite pohvalom, jer time ćete najbolje postići da vas dijete sasluša. Kad vas ne posluša, kazna će ovisiti o situaciji, a treba biti ciljana i ostvariva.

Jezik kao oružje

Kako bi vas dijete lakše poslušalo, pokušajte negativne rečenice pretvoriti u pozitivne. Primjerice, umjesto "Ne viči!" recite "Govori tiše, čujem te".

U dobi od 3 do 5 godina

• Ne želi jesti

Silom ga natjerati jesti znači pokrenuti mehanizam utemeljen na ucjenama. Uvijek je bolje ne inzistirati. Dva savjeta: na tanjur stavite manju porciju koja će mu izgledati pristupačnija i ne dopustite mu da kaže "ne sviđa mi se" prije no što je kušalo.

U dobi od 6 do 10 godina

• Ne želi na spavanje

Pogrešno je prihvatiti djetetovu želju da ide spavati kad i vi. Roditelji ne smiju biti u vlasti djece. Djeca idu u krevet u određeno vrijeme o kojem se može pregovarati s vremenom i u posebnim prilikama. Ali pravilo treba poštovati.

U dobi od 11 do 13 godina

• Odijevanje

Majke i kćeri (ali i sinovi) oduvijek se bore oko izgleda: za djevojčicu je to potraga za vlastitim identitetom. Malo elastičnosti je nužno kako se pobuna ne bi pojačala: mini suknja je u redu, ali majica s predubokim izrezom ne, može nositi omiljene traperice, ali ne uvijek. U svakom slučaju, u redu je reći vlastito mišljenje, a imate pravo i postaviti granice od kojih ne smijete odustati.

 

Preuzeto sa i više na: http://www.vita.com.hr/roditelji-i-djeca/moje-dijete/item/203-djeci-su-potrebna-pravila.html

 

 

3. Što bi roditeljima savjetovali poznati filozofi i mislioci?

1. Uzvišenost i snaga roditeljske ljubavi. Roditeljska ljubav sve može, ništa joj nije teško, više hoće nego može, sposobna je za sve….Idealna roditeljska ljubav je ostvariva kod roditelja koji ne trebaju dijete za svoju sreću, koji su zadovoljni na svojoj odrasloj razini. U stanju su pomagati djetetu da se odvoji, osamostali i razvije u zasebnu i neovisnu osobu.

 

2. Razgovarajte s djetetom s ljubavlju i dovoljno slobode za njega i za sebe. Razgovor s djetetom treba biti duhovit, ali ne ironičan. Mora biti obziran prema djetetu. U njemu mora biti mjesta i za roditelja i za dijete i oboje moraju slobodno disati u njemu. Takav razgovor treba privlačiti a ne odbijati, zainteresirati a ne ostaviti ga ravnodušnim.

 

3. Ne mučite dijete svojim dosadnim monolozima. Sažet i kratak govor roditelja djelotvorniji je na dijete. Treba razgovarati slobodno i spontano. Da bi nas djeca razumjela moramo im se prilagoditi, pokušati ih razumjeti. Djeca imaju pravo na svoju privatnost u obitelji. Ona ne pripadaju roditeljima, nego sebi.

 

4. Razmislite o svojoj roditeljskoj ljubavi. Djetetu se ne može glumiti, jer ljubav ne poznaje nikakvu masku. Ona se ne da dugo prikrivati, a niti dugo hiniti. Roditelji nisu vladati, a niti gospodari svoga djeteta. Kad mislimo da voljenoga volimo samo zbog njega, tada se varamo, jer često čim taj ne ispunjava naša očekivanja i naše uvjete, naša ljubav nestaje kao mjehur od sapunice. Kad previše volimo, teško je prepoznati kad više nismo voljeni.

 

5. Nije važno koliko, nego kako razgovaramo. Djecu najbolje uvjeravaju njihova vlastita mišljenja i iskustva. Pomozimo im da do njih dođu. Nemojmo im nametati samo i jedino naše razloge i dokaze kako se moraju ponašati. Svijet je prepun dobrih izreka; samo propuštamo da ih primijenimo.

 Izvor: www.savjetnikuspjeha.com/?p=4979

 

 

 

4. MUDRE IZREKE

Svaki čovjek je dijete svojih postupaka. 

Kad tražite savjet, razmislite o mogućnosti njegova prihvaćanja.

Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje.

Ako nekad, jureći za srećom, nađete tu sreću, vi ćete, kao i ona starica što je tražila naočale, otkriti da vam je sreća sve vrijeme bila na nosu.

Tajna vrijedi koliko i oni od kojih je moramo kriti.

 Izvor: www.pametne-misli.storm-online.com/

 

 

5. Što učiniti ako je vaše dijete nasilno?

 

Ne tražite opravdanje za djetetovo nasilno ponašanje.

Tražite od djeteta da vam detaljno ispriča što se dogodilo.

Pitajte ga što je svojim ponašanjem željelo postići.

Pitajte ga da vam kaže što je bilo loše u tom ponašanju.

Predložite djetetu da se stavi “u kožu ” svoje žrtve. Kako se ona osjećala.

Razgovarajte s djetetom o tome  kako bi drukčije i nenasilno mogao riješiti takvu situaciju sljedeći put?

 

Više pročitajte na:

http://www.udrugaroditeljakpk.hr/kutak-za-roditelje/savjeti-za-roditelje/102-nasilje-meu-djecom-u-koli

 

6. Kako djetetu možete objasniti da mora učiti

Ako je dijete naredalo jedinice, najozbiljnije mu zaprijetite nečim, recimo da ćete ga prebaciti u njemu najgoru školu ako se ne sredi. Jednostavno mu objasnite kako u životu funkcionira zakon uzroka i posljedica: "Budući da imaš 5 jedinica, nemaš što tražiti vani dok te jedinice ne popraviš"... i točka.

 

Izvor i više pročitajte na: http://www.zivotna-skola.hr/clanci/ucenje.html
preskoči na navigaciju