preskoči na sadržaj

Osnovna škola Banova Jaruga

Login
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

UČENIČKA ZADRUGA

UČENIČKA ZADRUGA "BANOVLJANSKO PROLJEĆE"

 

KATALOG PROIZVODA NAŠE UČENIČKE ZADRUGE 

(klikni na tekst iznad  i pogledaj naše proizvode)

 

U OSNOVNOJ ŠKOLI BANOVA JARUGA OSNOVANA JE UČENIČKA ZADRUGA

"BANOVLJANSKO PROLJEĆE"

      Imajući u vidu želje i potrebe učenika, djelatnici Osnovne škole Banova Jaruga  i njihova idejna začetnica Melita Posavčić, ravnateljica Škole osnovali su početkom 2010. godine Učeničku zadrugu "Banovljansko proljeće".

     Učenici škole zajedno sa svojim učiteljima unutar izvannastavnih aktivnosti već dugi niz godina izrađuju prekrasne radove te je donošenje odluke o imenovanju Učeničke zadruge bilo samo pitanje vremena. Zadruga je oblik učeničke izvannastavne aktivnosti kojom se kod učenika razvijaju i njeguju radne navike, inovativnost, poduzetnost, odgovornost i stvaralaštvo, stječu znanja, svijest o načinima, potrebama, uporabi i očuvanju prirode, usmjerava učenika u izboru budućeg zanimanja, kao i stvaranje preduvjeta za prijenos u praktičnu primjenu znanja u životu.

    Mi smo s obzirom na broj učenika mala škola no s obzirom na broj izvannastavnih aktivnosti i sadržaja koji se u njima nude i provode možemo reći da smo veliki i bogati.

    Učenici se rado već od 1. razreda osnovne škole rado i sa puno entuzijazma uključuju u učeničku zadrugu, sami predlažu aktivnosti i vrlo rado i zainteresirano sudjeluju u njima.

   Relativno smo mlada Učenička zadruga, djelujemo oko 3 mjeseca no već se imamo i sa čim  pohvaliti, pa tako učenici sudjeluju u izradi ukrasnih i uporabnih predmeta, izradi predmeta od otpadnih materijala, obnavljamo stari zapušteni školski voćnjak sadnicama, izrađujemo kućice za ptice stanarice, posebno su aktivne male vezilje itd.

Temeljni ciljevi Udruge su povezivanje i usmjerivanje rada Udruge i drugih oblika učeničkog zadrugarstva, razvitak i promicanje hrvatskog učeničkog zadrugarstva, te bolji opći status, vrednovanje i nagrađivanje učeničkog zadrugarstva, kontinuirano stvaranje iznimno vrijednih postignuća učeničkog zadrugarstva usklađenim djelovanjem članica Udruge i razvijanje svijesti o mogućnostima, dosezima i mogućnostima primjene suvremenih, znanstvenih, tehničkih i tehnoloških dostignuća. Cilj Udruge je i osigurati instrumentarij za stalni razvoj odgojnih i obrazovnih ciljeva učeničkog zadrugarstva u hrvatskom školskom sustavu s posebnim naglaskom na radni i gospodarski razvitak, osigurati stručnu i materijalnu pomoć, osigurati stalni stručni razvoj te njegovati dugu i bogatu tradiciju učeničkog zadrugarstva u Hrvatskoj.

Najvažniji članovi Učeničke zadruge Banovljansko proljeće  su učenici koji neumorno rade sa svojim voditeljima sekcija cijelu školsku godinu. Unutar izrade ukrasnih i uporabnih predmeta djeluje više sekcija: izrada slika od suhog cvijeća, mlađe vezilje, likovna radionica,izrada predmeta od šperploče i špage, oslikavanje pisanica raznim tehnikama, a najvrjednija i poslom fizički najjača sekcija koja radi na uređenju našeg starog zapuštenog voćnjaka. U tijeku je rezidba grana i zaštita debala od nametnika a planiramo zasaditi stare sorte voćaka a u dogledno vrijeme planiramo izgraditi kućicu za spremanje alata koji nam je potreban u voćnjaku.

Vrijedne ruke naših učenika i voditelja sekcija već su prepoznatljive po svojim radovima. Uživaju u radu stvarajući ljepši život dok njihove ruke oblikuju vrlo maštovite i lijepe proizvode njegujući bogatu tradiciju i baštinu zadrugarstva i svoga kraja.

Irena Rukavina

 

preskoči na navigaciju